Besprekingen en bezoekjes
07.09.2018.

- 7 september 2018 - Na een prima nachtrust en ontbijt hadden wij vrijdag een dag vol met besprekingen en bezoekjes. Het begon met een bezoek aan de Districts Health Officer (DHO) Emmanuel Golombe. Hij is verantwoordelijk voor alle ziekenhuizen en klinieken in het district Kasungu. En is dus ook betrokken bij 'onze' kliniek in Kakwale.

Wij hebben met hem nadere afspraken gemaakt over de overdracht van de kliniek volgende week en over wat er daarna - onder verantwoordelijkheid van de overheid - moet gebeuren, namelijk het zorgen voor personeel, medicijnen en de daadwerkelijke ingebruikneming. We hebben de indruk gekregen dat dit allemaal wel binnen een redelijke termijn in orde gaat komen.
Naast de werkzaamheden voor de kliniek zélf hebben we het met de DHO ook gehad over het idee om in de regio Kakwale een home based care project (buurt-/thuiszorg) op te zetten.
Op voortreffelijke wijze heeft Marleen uitgelegd hoe zo'n project zou kunnen werken en hoe het Majafonds het kan ondersteunen. Golombe bleek heel enthousiast te zijn om zoiets op te gaan zetten, beloofde zijn 'committment' en sprak zelfs al over meerdere regio's in het district Kasungu waar dat opgezet zou kunnen worden. Dit wordt zeker vervolgd.

Na een uitgebreide rondleiding door het Kasungu District Hopital en na een bezoek aan de Districts Commissioner van Kasungu vertrokken we naar Mtunthama waar we - evenals twee jaar geleden - het weeshuis hebben bezocht.
We werden hartelijk ontvangen door Petro Mzokomero, die ons liet zien wat er gedaan is met het geld dat de afgelopen tijd is bijeengebracht door de ouderen van Verzorgingshuis Het Maanderzand in Ede, namelijk speeltoestellen voor de kinderen en een solarinstallatie om de uitval van elektriciteit uit het net op te kunnen vangen.

Wij overhandigden aan Petro Mzokomero een cheque van € 450,-. Dat was de opbrengst van de collectes van kinderen in de Beatrixkerk in Ede vanaf 2016 tot nu toe.
Petro Mzokomero was zeer blij met dit bedrag en kondigde aan dat dit bedrag gebruikt zal worden voor verbetering van de watervoorziening in het weeshuis.