Blogs

Terug van projectreis in Malawi

Terug van projectreis in Malawi
- 25 april 2019 - Jan en Marleen hebben een succesvolle projectreis naar Malawi achter de rug waarbij voorbereidingen zijn getroffen om thuiszorg rond de kliniek in Kakwale op te zetten. Ook is er gezocht naar mogelijkheden om een andere kliniek te openen in Kapyanga, een gebied waar geen medische zorg wordt aangeboden aan de bevolking. En verder is er gewerkt aan uitbreiding van irrigatie landbouwprojecten in Rumphi. Er is bijna 2000 km gereden naar de verschillende projecten in Malawi. Er zijn grote stappen gezet om met de genoemde projecten nog dit jaar verder te kunnen gaan/te starten.

THUISZORG ROND KLINIEK KAKWALE
Na de eerste succesvolle bijeenkomst in de kliniek in Kakwale over thuiszorg (Home based Care), hebben we op dinsdag 9 april bij stichting Mathunka in Rumphi (Noord Malawi) een bezoek gebracht bij Ineke Selles, een verpleegkundige uit Nederland. Ze runnen daar al enkele jaren thuiszorg. Ook daar werken ze volgens het ‘Buurtzorg’ principe. Marleen kreeg daar heel veel nuttige informatie en tips. Op donderdag 11 april hebben we overleg gevoerd met meerdere stakeholders in het Kasungu District Hospital over training van verpleegkundigen en volunteers en de ondersteuning vanuit de District Health Officeren zijn team. Men wil (met ons) dit project ontzettend graag van de grond krijgen en ze praten over de kliniek in Kakwale als ‘model’-kliniek.

ONDERZOEK OPENEN 'NIET OPERATIONELE' KLINIEK IN KAPYANGA, DISTRICT KASUNGU OOST                            Samen met de District Health Officer Emmanuel Golombe en de MP (Member of Parliament in Lilongwe) Hon Kazombo voor het District Oost zijn we 11 april naar een niet operationele kliniek geweest in Kapyanga, meer dan 1,5 uur er naar toe rijden over bumpy roads. De inwoners moeten nu 70 km ver om gezondheidszorg te krijgen.    Aan onze stichting is gevraagd of we deze kliniek willen inrichten. Het is schrijnend daar, en we zullen dit                                                                                     binnenkort in het bestuur bespreken. 

UITBREIDING BIOLOGISCHE IRRIGATIE LANDBOUWPROJECTEN IN RUMPHI(NOORD MALAWI)      De succesvolle microkrediet irrigatieprojecten verdienen uitbreiding. We helpen de boeren met de opslag van de oogst in speciale zakken die schimmel en aanvreten voorkomen. De opbrengst van de mais na het oogstseizoen is veel hoger dus tijdelijke opslag is verstandig. Ook gaan we investeren in een ‘sellingpoint’ voor de opslag van de zakken mais en het gezamenlijk verkopen om betere prijzen te krijgen. We overwegen ook om nieuwe landbouwprojecten te starten die gericht zijn op groenten die meer voedingswaarden leveren zodat de gezondheid van de mensen verbetert. Alleen mais eten is slecht vanwege het ontbreken van belangrijke voedingsmiddelen. We overwegen het planten van pearl millet (gierst) en soja. Millet is rijk aan eiwitten, maar ook mineralen en vitaminen a en b. Millet is voedzamer dan mais en groeit erg goed op droge grond in een warm klimaat. Dit project moet dienen als proefmodel, waarna we moeten bezien of dit in samenwerking met de overheid, op grotere schaal kan worden geproduceerd en verwerkt in bestaande voedingsgewoonten of als aanvullende nutrition voor kinderen op scholen.