Hulp aan Malawi

Malawi

Malawi is n van de armste landen ter wereld. Door aids is de levensverwachting dramatisch gedaald. Een gevolg hiervan is het enorme aantal wezen. Ook de armoede neemt toe omdat veel mensen die het werk moeten verrichten overlijden. Armoede is een grote belemmering voor kinderen om onderwijs te volgen.

Malawi is één van de armste landen ter wereld. Door aids is de levensverwachting dramatisch gedaald. Een gevolg hiervan is het enorme aantal wezen. Ook de armoede neemt toe omdat veel mensen die het werk moeten verrichten overlijden. Armoede is een grote belemmering voor kinderen om onderwijs te volgen.

Landschap en klimaat
In het noorden en noordoosten grenst Malawi aan Tanzania, in het oosten en zuidwesten aan Mozambique en in het westen aan Zambia. Malawi is een langgerekt land. De lengte is ruim 800 kilometer en de breedte varieert tussen de 80 en de 160 kilometer. Het Malawimeer ligt in het oosten van het land. Dit meer neemt een vijfde deel van de totale oppervlakte van Malawi in beslag. Ten westen van het Malawimeer liggen heuvels met een gemiddelde hoogte van duizend meter. In het zuiden ligt de hoogste berg van Malawi, de Mount Mulanje (drieduizend meter).
Malawi heeft een tropisch klimaat. De regentijd is tussen november en april. Aan het begin van de droge tijd is het bijzonder warm. In oktober is de gemiddelde temperatuur 33 graden Celsius. Juli is de koudste maand met een gemiddelde temperatuur van 21 graden Celsius. 

Flora en Fauna
De begroeiing van Malawi bestaat uit grassen en bossen. Veel groen dus. De oevers van de rivieren en het Malawimeer zijn moerassig. Er groeien veel bijzondere inheemse bloemen in Malawi. Een voorbeeld daarvan zijn de uitbundige gladiolen, maar er zijn ook meer dan honderd soorten orchideeën te vinden. Sparren en eucalyptusbomen zijn geplant voor de houtindustrie. Het wild in Malawi leeft voornamelijk in de nationale parken. Hier leven kuddes olifanten en antilopen. In de Shire Rivier baden kuddes nijlpaarden. In het zuiden van Malawi leven veel luipaarden, jakhalzen en zebra’s.

Geschiedenis
De eerste inwoners van Malawi vestigden zich rond het Malawimeer. Tijdens de 16e eeuw na Christus werd een handelskoninkrijk gestart door de Maravi mensen. Aan deze groep dankt Malawi zijn naam. De eerste Europeaan die met dit land in aanraking kwam, is waarschijnlijk de Portugese ontdekkingsreiziger Gaspar Bocarro. De slavenhandel, die zich tussen de 16e en 19e eeuw afspeelde, liet ook in Malawi diepe sporen na. In 1891 kwam Malawi onder gezag van Groot-Brittannië te staan. Uiteindelijk werd in 1959 de Malawi Congress Party opgericht onder leiding van dr. Hastings Kamuzu Banda. Toen werd het land onafhankelijk van Groot-Brittannië.

Politiek en Economie
Malawi is een republiek met een meerpartijenstelsel. Aan het hoofd staat de president. Er zijn 24 districten verdeeld in drie regio’s. Malawi is sinds 1964 onafhankelijk. Sinds 1994 is er sprake van een driepartijenstelsel.

Landbouw is de kern van de economie en meer dan driekwart van de bevolking is hiervan afhankelijk. Tabak, thee, suiker en katoen zijn de belangrijkste producten, waarvan de eerste drie worden geëxporteerd. Malawi heeft een negatieve handelsbalans. Groot-Brittannië, Zuid-Afrika, Duitsland, Japan en de Verenigde staten zijn de belangrijkste handelspartners van Malawi. Naast de landbouwindustrie is het toerisme ook een belangrijke groeisector.

Mensen
De bevolking van Malawi bestaat grotendeels uit negerstammen. De meeste groepen wonen in dorpen. De stam- of dorpsoudste heeft binnen deze gemeenschappen grote invloed. Velen hangen animistische religies aan. Protestantisme (35%), rooms-katholicisme (30%) en de islam zijn de meest voorkomende religies in Malawi. Een groot deel van de bevolking heeft hiernaast ook nog een etnisch geloof (43%).  De Chewa’s, de belangrijkste stam in Malawi, vereren bijvoorbeeld hun voorouders. De mannen van het dorp verbeelden de geest van voorouders. Zij bepalen daardoor de normen en waarden van het volk. Als individu ben je niets. Je moet je gedragen zoals alle anderen. Al deze ideeën worden door traditionele dansen, gezangen en maskers duidelijk gemaakt. De christenen wonen vooral in het zuiden. In het noorden wonen moslims, als gevolg van de invloed die de Arabieren hier hadden ten tijde van de slavenhandel. Ruim vijftig procent van de bevolking is jonger dan vijftien jaar.